Bevers

Meisjes en jongens van 5 tot 7 jaar. We spelen veel samen en ontdekken de wereld om ons heen.

Voor meer info over de Bevers

Welpen

Meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar. Hou je van stoere dingen doen maar misschien ook wel van knutselen?

Voor meer info over de Welpen

Scouts

Meisjes en jongens van 11 tot 15 jaar. We leren echte scouting technieken. We doen altijd iets bijzonders.

Voor meer info over de Scouts

Explorers

Jongeren van 15 tot 18 jaar. De Explorers bepalen zelf hun programma. Ze gaan regelmatig op kamp.

Waarom zoeken wij leiding?
Scouting St. Ansfridus is een van de oudste scoutinggroepen in Amersfoort. Van de groep leiding die we een paar jaar geleden hadden, hebben een aantal door verhuizing, trouwen, etc. afscheid genomen. Hierdoor is de nood nu extra hoog geworden: het is niet meer de vraag of we kunnen groeien, maar of we de huidige omvang kunnen handhaven. We hebben al een persoon erbij, maar dat is lang niet genoeg

 

Wat zijn de vereisten?
Eigenlijk is de belangrijkste vereiste dat je het leuk vindt om met kinderen aan de slag te zijn en dat je dat doet in teamverband met de andere leiding. Creativiteit is ook erg handig, bijvoorbeeld bij het opstellen van het plan voor de opkomsten. Bij onze scoutinggroep is elke opkomst een combinatie van scouting-technieken en leuke spelletjes of knutselopdrachten.

Extra stage uren / stagepunten
Stage lopen in het weekend levert extra stagepunten op. Kom je bij een andere stageplaats uren te kort omdat ze je niet meer kunnen bieden, kun je bij onze scoutinggroep een paar uurtjes met een speltak meedraaien zodat je wel aan je stage uren komt.

Doordeweekse vrije dag
Scoutinggroepen hebben altijd hun opkomst in het weekend, dat betekent dat als je bij ons je stage loopt je door de week een dag vrij bent van je opleiding. Deze kun je dan op een andere nuttige manieren en naar eigen inzicht invullen.

Betaalde cursussen
Alle leiding krijgt professionele cursussen en trainingen voor hun leidinggevende taak. Deze ervaring is een mooie aanvulling op je curriculum vitae en wellicht toepasbaar in je dagelijkse werk.
Denkbare cursussen zijn Starttraining, Programmatraining, Kamptraining, EHBO, Reanimatie cursus, Conflicthantering / motivatie cursus en een cursus probleemgedrag kinderen.
Al deze cursussen worden door de groepsvereniging betaald.

Moet ik al scoutingkennis hebben?
Wat ons betreft hoeft dat niet. Wij hebben alle kennis in huis om je helemaal thuis te laten voelen in het moderne scoutinggebeuren en waar nodig maken we gebruik van de speciale trainingen van Scouting Nederland.

Met wat voor kinderen krijg ik te maken?
Binnen onze groep draaien we op dit moment vier speltakken:
BEVERS, leeftijd 5-7 jaar, jongens en meisjes, rode sweater
WELPEN, leeftijd 7-10 jaar, jongens en meisjes, groen uniform
SCOUTS, leeftijd 10-14, jongens en meisjes, beige uniform
EXPLORERS, leeftijd 14+ jaar, jongens en meisjes, brique kleurig uniform.
De leden van onze groep komen uit alle geledingen van de bevolking, grotendeels uit Amersfoort. Als je je opgeeft als leiding kun je aangeven voor welke speltak je je het meest interesseert.

Zin in avontuur
En vind je het leuk iedere week iets vrolijks of spannends te beleven of te bedenken?
Dan is Scouting wel iets voor jou! Kom je als leiding bij de:
BEVERS; Dan maak je kennis met vriendjes in huize Hotsjietonia. Waarin ze knutselen, spelletjes doen, koken, in het bos spelen en nog veel meer leuke dingen.

WELPEN zij spelen in de wereld van het Junglebook, met Mowgli, Shanti en de andere bewoners van de jungle. Welpen beleven veel plezier en beleven spannende avonturen.

SCOUTS Gaan naar buiten! Trekken de deur achter zich dicht en gaan de wereld verkennen. Op deze leeftijd wordt actie van iedereen verwacht! Ze willen zeilen in een boot. Koken op een eigen vuurtje. Staan op eigen benen. Ontwikkelen van hun eigen mening. Leiding zorgt ervoor dat Scoutingavontuur mogelijk is. Zij letten er bijvoorbeeld op dat er een toffe plek voor een waanzinnig leuk zomerkamp gereserveerd wordt. Ze zorgen ervoor dat er elke week een uitdagend (veilig) programma is.

EXPLORERS krijgen steeds meer ruimte om hun eigen talenten te ontwikkelen. Ze bepalen hun eigen avontuur en maken zelf plannen, natuurlijk in samenwerking met anderen van de afdeling. Ze moet samenwerken, luisteren, praten en beslissingen nemen. Ook hun zomerkamp organiseren ze zelf (b.v. in het buitenland). Explorers gaan op expeditie.

Hebben grotere kinderen nog leiding nodig?
Nou, in mindere mate. Wat je in de praktijk ziet is dat de BEVERS en de WELPEN veel leiding nodig hebben. Voor hen wordt het programma in detail opgezet en voor elke activiteit wordt ze verteld wat ze moeten doen en met welke middelen. Bij de SCOUTS zie je dat het geven van een opdracht al voldoende is, zonder teveel in detail te gaan hoe de opdracht uit te voeren. Leiding geven is daar al meer opleiden en begeleiden aan het worden. Bij de EXPLORERS wordt het programma door de leden zelf gemaakt en is de leiding aanwezig voor opleiding en begeleiding. Je ziet, naarmate de leden ouder worden, verandert de rol van de leiding. Daarmee zorgen we ervoor dat onze leden in toenemende mate zelfstandig worden en later (als ze uit de EXPLORERS groeien) ook zelf direct als leiding aan de slag kunnen.

Kunnen jullie geen leiding uit eigen kweek krijgen?
Op dit moment zijn onze EXPLORERS nog te jong, het duurt nog zeker 2-3 jaar voor we weer uit eigen kweek kunnen putten.

Als ik me opgeef, zit ik er dan gelijk aan vast?
Nee, dan kunnen we van elkaar niet verlangen. Als je voor ons kiest gaan we eerst een gewenningsperiode aan. Je kunt pas echt kiezen als je in de praktijk hebt meegemaakt hoe leuk scouting kan zijn. Na een paar weken komt het moment waarop je geïnstalleerd wordt. Dit betekent officiële inschrijving, uniform, ceremonie, etc. We hopen dan natuurlijk dat je een langere periode in de groep blijft.

Moet ik een uniform aan?
Ja, net als bij bijvoorbeeld een sportclub. Omdat de leiding het goede voorbeeld geeft, willen we graag dat de leiding het uniform draagt.

Wanneer zijn de opkomsten?
Onze opkomsten zijn meestal op zaterdag.
De BEVERS komen op zaterdagochtend bij elkaar van 9:30-11:30.
De WELPEN komen ook op zaterdagochtend bij elkaar van 9:30-11:30.
De SCOUTS hebben hun opkomst op zaterdagmiddag van 14:00-16:30.
De EXPLORERS komen op vrijdagavond bij elkaar.

Wat gebeurt er naast de opkomsten?
Natuurlijk bestaat scouting niet zonder uitstapjes en kampen. In overleg met de andere leiding (georganiseerd per speltak) wordt jaarlijks het programma vastgesteld. Het programma bestaat uit een mix van opkomsten in ons clubhuis, uistapjes en kampen. Per speltak vinden er in het seizoen (september-juni/juli) meerdere kampen plaats met als uitsmijter het "grote" zomerkamp aan het einde van het seizoen. Kampen zijn veelal in het weekend, de zomerkampen duren wat langer.
We komen ook als leiding en bestuur van de groep regelmatig bijeen om de algemene gang van zaken door te nemen. Dat doen we in de regel op de laatste woensdagavond in de maand.

Kan het ook part-time?
Er zijn een paar personen die nu op 50% basis (dus 1x per 2 weken) als leiding aanwezig zijn. Het kan dus wel, als we maar afspraken kunnen maken over regelmaat. We willen ervoor zorgen dat we voor elke opkomst een goede ploeg hebben klaarstaan.

Wat gaat me dat kosten?
Hooguit een uniformblouse, verder niks.
De scoutinggroep neemt de contributie van Scouting Nederland voor haar rekening.
IK WIL WEL! HOE VERDER?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen zsm contact met je op.


Scouting St. Ansfridus is opgericht in 1930. De groep bestaat uit circa 60 jeugdleden. We hebben een aantal leiders en leidsters en een bestuur.
St. Ansfridus ontleent haar naam aan de gelijknamige kerk in Amersfoort waar de scoutinggroep meer dan 70 jaar heeft mogen bivakkeren. Sinds 2003 is de groep gehuisvest in Nieuwland te Amersfoort.

Toegang

Inloggen voor leiding en bestuur

Leiding bij Scouting? Ik?

Leiding gezocht!

Waarom zoeken wij leiding? Om de huidige grootte van de groep te kunnen behouden of zelfs te kunnen groeien, hebben we altijd leiding nodig!